Tähän itse olen uskonut ja uskon edelleenkin vuosienkin jälkeen. Myönnän, että urapolku oli hyvin epäselvä opiskellessani ensimmäistä ja toista vuotta biolääketieteellä (ennen terveyden biotieteet). Usein viesti yliopiston puolelta oli epämääräinen, kuulemma biolääketieteeltä valmistuneet ovat erityisasiantuntijoita tai tutkijoita. Mitä tämä tarkoittaa juuri opintonsa aloittaneelle opiskelijalle, joka ei työelämästä ymmärtänyt tarjoilijan uraa enempää mitään? Asia alkoi valjeta, kun pääsin Stora Ensolle Innovaatio, tutkimus- ja kehitysorganisaatioon, mikrobiologian ja bioteknologian laboratorioon kesätöihin. Halusin saada perspektiiviä siihen mitä minusta voi valmistumisen jälkeen tulla ja halusin ehdottomasti yrityssektorille ottamaan siitä selkoa. Huomasin että kyseisessä työpaikassa tarvittiin henkilöä, joka tuntee PCR-teknologian. Laitoin hakemuksen ja soitin vielä perään. Halusin kertoa, että vaikka metsäteollisuudesta en ymmärrä niin tässä olisi teille hyvä tyyppi, joka ymmärtää PCR:stä. Siitä se sitten lähti. 

Olin Stora Ensolla tekemässä DNA-eristyksiä ja qPCR-analyysejä muutaman kesän aikana. Sinä aikana sain paljon tietoa ja kokemusta miten teollisessa tutkimuslaboratoriossa asioita tehdään. Laatu ja järjestelmällisyys oli isossa osassa ja olen siitä tähän päivään asti kiitollinen, että olen saanut opetella laboratorion tärkeät perusasiat kyseisestä laboratoriosta. Tämän lisäksi tutustuin erilaisiin muihin menetelmiin sekä innovaatio, tutkimus- ja tuotekehitysorganisaation toimintatapoihin. Kesätöiden jälkeen jatkoin projektitutkijana Tampereen yliopiston ja Stora Enson yhteisessä projektissa kehittämässä NGS-menetelmää kyseiselle laboratoriolle. Tein oman graduni samasta aiheesta. Lopputuloksena oli toimiva NGS-laboratorio sekvensointilaitteineen ja automaatinesteensiirtorobotteineen.

Veera Kukkurainen

Näihin aikoihin sain vakituisen työpaikkani samasta laboratoriosta tutkijana molekyylibiologian ja NGS-analyysien parista, vähän tämän jälkeen minusta tuli kyseisen laboratorion ja nelihenkisen tiimin esihenkilö. Työtehtäviini kuului sekä esihenkilön henkilöstötehtävät että operatiivisen toiminnan johtaminen, uusien innovaatioiden ja projektien kehittäminen yhteistyössä ulkoisten ja sisäisten toimijoiden kanssa. Tämän lisäksi olin mukana organisaation sisäisten prosessien parantamisessa yhdessä muun johtoryhmän henkilöiden kanssa. Pääsin näkemään läheltä, miten vakaassa organisaatiossa johdetaan ja järjestetään asiat. Oli hienoa olla oppimassa alan parhailta. 

Tähän mennessä olin tehnyt useita vuosia samassa organisaatiossa töitä eri työtehtävissä ja eri toimijoiden alla. Kyseinen yritys toimii metsäteollisuuden piirissä, joten halusin seuraavaksi uteliaisuuttani selvittää miltä biolääketieteen maailma näyttää ja kaipaanko sinne enää takaisin. Halusin yhdistää operatiiviset johtamistaidot sekä projektinjohtamistaidot biolääketieteeseen, ja tämän seurauksena olen tällä hetkellä projektipäällikkönä TILT Biotherapeuticsilla. Hyppy isosta organisaatiosta pienempään ja metsäteollisuudesta immuno-onkologiaan tuntui jännittävältä. Sitä tämä on edelleen. Olen saanut oppia paljon lääkekehityksen eri vaiheista ja prosessista konkreettisesti. Nyt näitä asioita en lue vain kirjasta, vaan osallistun yrityksessä lääkekehitykseen ja lääketutkimukseen ja sen eri osa-alueisiin päivittäin. En malta odottaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Seuraavaksi tulee uratarinaani tärkeämpi viesti lukijoille; älkää pelätkö kokeilla ja tehdä asioita, joista uskotte pitävänne. Meistä voi valmistua erityisasiantuntijoita, kuten itsellenikin sanottiin vuosia sitten. Mitä tämä erityisasiantuntija tarkoittaa käytännössä, selviää oman urapolun aikana. Jokainen työkokemus on arvokas ja jokaisesta urapolusta oppii. Ura ei ole vain asia, joka kulkee yhteen suuntaan läpi elämän. Se tekee kiemuroita, se yllättää ja se voi olla hyvin jännittävää. On tärkeä muistaa, että ei ole katastrofi, jos et vielä tiedä miltä urasi tulee näyttämään viiden vuoden päästä. Tai jos et tiedä mikä sinusta tulee ”isona”. Nämä asiat voivat selvitä myös myöhemmin työelämässä, kun huomaat mitkä asiat saa sinut syttymään ja mitkä ei. Tärkeintä on tunnistaa nämä kipinää aiheuttavat asiat ja mennä niitä kohti. Näin itse ainakin olen tehnyt, ja aion tehdä jatkossakin!