Tuutorit tiedottaa -WhatsApp-ryhmä

Ryhmä juuri teille uusille opiskelijoille. Tätä kautta saat kätevästi tietoa esimerkiksi tapahtumista ja pääset tutustumaan uusiin opiskelukavereihisi. Kysy vapaasti, jos jokin uusissa opinnoissa tai Kuopiossa mietityttää!

Kuopion puskaradio -Facebook-ryhmä

Epävirallinen tiedotuskanava, jonka kautta voit kysyä esimerkiksi mistä löytyy Kuopion hyvät lenkkipolut tai missä on parhaat pitsat.

Itä-Suomen yliopisto -Facebook-ryhmä

Kokoaa kaikki Kuopion ja Joensuun kampuksen opiskelijat yhteen. Tätä kautta saat tietoa esimerkiksi yliopiston tapahtumista ja opiskelua koskevista asioista.

i

Itä-Suomen Yliopisto - Biolääketieteen yksikkö

Biolääketieteen yksikkö vastaa terveystieteiden tiedekunnan ihmisen anatomian ja fysiologian, solu- ja kudosbiologian, biokemian sekä molekyylibiologian opintotarjonnasta. Ja tietty biolääketieteen koulutusohjelmasta!

Hei sinä uusi biolääketieteen opiskelija!

Onnittelut ovat paikallaan, eivät ainoastaan opiskelupaikkasi puolesta, vaan myös loistavasta valinnastasi tulla opiskelemaan biolääketiedettä Itä-Suomen yliopistoon. Biolääketiede on ennen kaikkea monipuolinen tulevaisuuden ala, jossa teoria ja käytännönläheisyys yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla.

Uutena biolääketieteilijänä olet tervetullut liittymään ainejärjestömme Kulti ry:n riveihin. Yliopistomaailman pyörteissä tunnistat meidät punaisista haalareistamme, joita koristavat valkoiset sivutaskut. Kultissa autamme aina toisiamme, joten otathan rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa. Kampuksella meidät löytää kerhohuoneeltamme, eli tuttavallisimmin Kultihuoneelta, joka sijaitsee Snellmania-rakennuksen toisessa kerroksessa. Tervetuloa!

 

Biolääketiede ammattina

Biolääketiede nivoo lääketieteen, bio- ja luonnontieteet yhteen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, jonka tavoitteena on ihmiskehon toiminnan ymmärtäminen ja hoitomenetelmien kehittäminen. Valmistuminen biolääketieteen koulutusohjelmasta antaa erinomaiset valmiudet toimia monipuolisesti lääke-, terveys ja bioalan asiantuntemusta vaativissa tehtävissä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Koulutus tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden tutkimustyön tekemiseen ja biolääketieteellisen tutkijan uralle.

Luonnontieteiden kandidaatti

Itä-Suomen yliopistossa koulutusohjelma käsittää kandidaatin ja maisterin tutkinnot. Suomenkielisen luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon opinnot koostuvat muun muassa ihmisen anatomian ja fysiologian, solu- ja molekyylibiologian sekä lääkeainekemian kokonaisuuksista.

Filosofian maisteri

Kandidaatin opintojen jälkeen englanniksi suoritettavassa filosofian maisterin tutkinnossa (MSc) syvennytään molekulaariseen lääketieteeseen, pääpainona translationaalinen tutkimus ja diagnostiikka. Maisterivaiheen englanninkieliset opinnot valmistavat opiskelijoita toimimaan kansainvälisessä työ- ja tutkimusympäristössä.

Tuutorit

Anniina Törmänen

antorman@student.uef.fi

Piritta Pennanen

pirpenna@student.uef.fi

Auni Aroviita

auniaro@student.uef.fi

Meri Hosiasluoma

merihos@student.uef.fi

Miia Mylläri

mmyllari@student.uef.fi

Anniina Törmänen

Moro! Mun nimi on Anniina, mutta saa myös kutsua Haniksi! Täytän ensi syksynä 21 vuotta ja aloitan samalla biolääketieteen toisen vuoden opiskelun. Olen alkuperäisesti kotoisin Rovaniemeltä, eli olen meistä tuutoreista eniten tuolta pohjoisesta päin. Täällä Kuopiossa olen erityisesti nauttinut lauhemmista ilmoista ja itselle uusien ruokapaikkojen löytämisestä.

Hain tuutoriksi, koska halusin haastaa itseäni ja lähteä kokeilemaan jotain uutta. Lisäksi minulle oli fuksivuonna tutortoiminnasta iso apu, joten halusin tehdä oman osani auttaakseni tuoreita Kultin jäseniä asettumaan aloilleen yliopistoympäristöön sekä opiskelijaelämän pariin. Odotankin innolla kaikkiin uusiin fukseihin tutustumista syksyllä! Tulette tosin huomaamaan, että olen aivan avuton uusien tuttavuuksien nimien opettelussa, joten siitä jo valmiiksi pahoittelut. Olen myös mukana ainejärjestömme Kultin hallituksessa, ja toimin siellä sihteerinä.

Koen olevani lämmin ja rauhallinen persoona, vaikka aluksi hieman hermostunut. Joten jos aluksi hieman jännittää tai ujostuttaa, niin ei mitään hätää, sillä niin minuakin! Pyrin myös parhaani mukaan kuuntelemaan kaikkia porukan jäseniä, sillä mielestäni on erittäin tärkeää ottaa myös hiljaisimmat mukaan. Innostun kuitenkin helposti, ja mielelläni lähden juttuun ja tekemiseen mukaan. Tykkään paljon meikkaamisesta ja muodista, ja saatan tämän vuoksi hieman pistää silmään asuvalintojeni vuoksi, mutta en itse näe sitä pahana asiana. Kannustankin kaikkia olemaan myös tuutortapaamisissa oma itsensä! Pidän musiikkia enemmän podcasteista, mutta sanoisin, että minua hyvin kuvastava biisi on Black Licorice bändiltä Peach Pit.

Lapsuuteni unelma-ammatti oli ensin opettaja, mutta mieleni muutettua halusinkin olla hullu tiedemies – ja täällä sitä nyt ollaan. No ei sentään, mutta tutkijan ura on kiinnostanut minua jo monta vuotta, joten olin tyytyväinen päästyäni opiskelemaan biolääketiedettä. Lukiossa tavoitteenani oli päästä lääkikseen, ja siellä hakeutua tutkijaksi, mutta abivuonna sain tietää biolääketieteestä ja suunnitelmani muuttuivat nopeasti. Mennyt lukuvuosi on ollut monella tasolla erittäin palkitseva. Olen käynyt useissa opiskelijatapahtumissa, tutustunut lukuisiin uusiin ihmisiin ja saanut hyviä uusia ystäviä. Erilaiset opiskelijatapahtumat ovat olleet mielestäni vuoden parhaita hetkiä, joten suosittelen kaikkia lähtemään menoon mukaan oman jaksamisen puitteissa! Onhan sitä myös tullut hieman opiskeltuakin kaiken bilettämisen välissä. Eniten olen opinnoissani nauttinut ihmisen biologian kokonaisuudesta, ja olen erityisesti kiinnostunut immuunijärjestelmän toiminnasta.

Vapaa-ajalla hoidan hommiani Kultin sihteerinä, mutta se on helppoa hommaa, joten aikaa jää paljon myös kaikelle muulle. Tykkään hengata ystävieni ja kissani Mörön kanssa, sekä olen jokin aika sitten löytänyt suuren intohimon ruuanlaittoa varten. Kokeilen siis mielelläni uusia reseptejä ja melkein aina koekaniiniksi joutuu viaton poikaystäväni. Opintojen ulkopuolella tykkään myös maalata, piirtää ja katsoa sarjoja eri suoratoistopalveluista. Lisäksi rakastan nukkumista ja sitä teen melkein missä vain. Minut saattaakin bongata kampukselta torkkumassa esimerkiksi Kultihuoneen sohvalta.

Haluaisin vielä näin lopuksi onnitella sydämeni pohjasta kaikkia uusia fukseja opiskelupaikan saamisen johdosta. On täysin okei jännittää, mutta syksyllä näette, ettei tässä mitään hätää ole. Lämpimästi tervetuloa meidän ainejärjestöömme ja opiskelemaan biolääketiedettä. Ottakaa kesästä kaikki irti ja nähdään sitten syksyllä!

 

Piritta Pennanen

Moikka! Olen Piritta Pennanen. Olen 20-vuotias ja aloitan pian toisen vuoden biolääketieteen opiskelussa. Olen kotoisin Mäntyharjulta, ja täysin tuntematon Kuopio tuntuikin pieneltä paikkakunnalta muuttaneelle suurelta askeleelta kohti uutta vaihetta elämässä. Tietysti muutos jännitti, mutta päällimmäinen fiilis oli innostus ja uteliaisuus.

Hain tuutoriksi oman positiivisen tuutorikokemukseni pohjalta. Koen saaneeni ensimmäisen syksyni aikana paljon vinkkejä ja käytännöllisiä neuvoja niin opiskeluun kuin muuhunkin arkeen liittyvissä asioissa. Lisäksi tuutorryhmä toimi hyvänä kaverisiteiden luojana ja tapana tutustua uusiin opiskelijoihin. Siksi haluankin tuutorina päästä antamaan tämän saman kokemuksen seuraaville fukseille. Odotankin, että pääsemme syksyllä tutustumaan ja viettämään aikaa yhdessä mukavien tapaamisten ja erilaisten tapahtumien parissa.

Luonteeltani olen positiivinen ja pidän ihmisten kanssa toimimisesta. Minulle on tärkeää, että muut tuntevat olonsa seurassani mukavaksi ja tulevat kuulluiksi. Tämän vuoksi en välttämättä ole ensimmäisenä äänessä, vaan sen sijaan haluan tietää, mitä kanssakeskustelijalle kuuluu. Olen kiinnostunut uuden oppimisesta ja innostun helposti monista asioista. Pidän hitaista aamuista, pitkistä kävelyistä ulkona ja Suomen vaihtuvista vuodenajoista. Myös rutiinit ovat minulle erittäin tärkeitä, ja osaan nauttia tavallisen arjen pienistä hetkistä. Musiikkimakuni on laaja, ja erittäin vaihteleva. Yksi lempi biiseistäni on Apulannan Valot pimeyksien reunoilla, sillä sen osuva sanoitus on toivoa ja lohtua tuova. Musiikkia enemmän kulutan kuitenkin podcasteja ja äänikirjoja.

Lapsena minulla ei ollut mitään tiettyä unelma-ammattia, sillä haaveilevana, ja monesta asiasta innostuvana tyttönä ideoita putkahteli tuon tuostakin lisää. Joskus halusin opettajaksi, toisinaan taas poliisiksi tai näyttelijäksi. Uuden oppiminen on kuitenkin aina kiinnostanut minua, joten koen, että biolääketieteen tutkimuspohjainen ala on itselleni luontainen ala. Pidin jo lukiossa biologiasta ja muista luonnontieteistä, eikä kiinnostukseni ole yliopisto-opiskelun myötä hiipunut. Mielestäni on hienoa oppia joka päivä uutta siitä, kuinka esimerkiksi elimistömme eri mekanismit toimivat, ja kuinka yksinkertaisista elementeistä on rakentunut niin monimutkaisia kokonaisuuksia. On ollut kivaa päästä myös kokeilemaan opittuja asioita laboratorioharjoituksissa. Ensimmäinen lukuvuosi on ollut mielenkiintoinen ja antoisa. Vaikka jotkin kurssit tai aiheet ovat olleet haastavia, koen kehittyneeni opiskelijana ja oppineeni biolääketieteen lisäksi uusia opiskelutekniikoita ja tapoja, joista on hyötyä myös opiskelun ulkopuolella. Myös erityisesti ystävien tuki ja yhdessä tekeminen on auttanut opiskelussa. Ja onhan yhdessä tekeminen aina mukavampaa kuin yksin!

Opiskelupäivien vastapainoksi on mielestäni tärkeä saada jotakin aivan vastakkaista ajanvietettä, ja erityisesti urheilu on itselleni mieluisa tapa nollata aivoja. Luen koulukirjojen lisäksi myös kaunokirjallisuutta ja katson sarjoja sekä elokuvia. Kiinnostuksenkohteisiini kuuluu myös ruoanlaitto, ja kokeilenkin mielelläni uusia reseptejä. Tämän lisäksi leivon paljon, ja kutsun ystäviä kahville maistelemaan tuotoksiani. Opiskeluarjen keskellä ystävien kanssa vietetyt hengailuillat lautapelien ja yhdessä toteutettujen herkkujen parissa ovatkin mielestäni hyvä tapa rentoutua. Opiskellessa paras, vaikka ei ehkä tuottoisin, paikka on Kultihuone, jonka kotoisassa tunnelmassa on hyvä viettää aikaa. Lisäksi minuun voi Kuopiossa opiskeluaikojen ulkopuolella törmätä kävelyllä ulkona kauniin Kallaveden rannasta.

Fukseille haluan sanoa, että ihan mahtavaa, että pääsette aloittamaan biolääketieteen opinnot. Tiedän, että aluksi kaikki tuntuu uudelta ja jännittävältä. Itsellenikin vuosi sitten yliopisto oli täysin vieras paikka, enkä tuntenut ketään, tai tiennyt missä pitää olla milloinkin. Ei kuitenkaan kannata stressata liikaa, sillä aina sai apua, eikä yksin tarvinnut selvitä. Muut kultit auttavat mielellään, ja samalla pääsee tutustumaan vanhempiin opiskelijoihin. Tervetuloa siis opiskelemaan biolääketiedettä, pian nähdään!

Auni Aroviita

Moikka! Mä oon Auni. Oon 20-vuotias, ja syksyllä starttaan toisen vuoden opinnot biolääketieteen parissa. Mä oon syntynyt ja kasvanut Helsingissä, mutta Kuopio on pienestä asti ollut mulle suvun kautta tuttu kaupunki. Nyt Kuopio tuntuukin mulle jo enemmän kodilta kuin Helsinki.

Tuutoriksi hain, koska haluun päästä auttamaan teitä saamaan syksyn täällä Kuopiossa sujuvasti käyntiin, ja odotankin innolla, että päästään tekemään kaikkea hauskaa yhdessä. Eniten syksyltä odotan kuitenkin ehdottomasti sitä, että pääsen tutustumaan teihin uusiin fukseihin!

Mä sanoisin, että oon aika menevä ja päämäärätietoinen tyyppi, mutta välillä kaipaan myös omaa rauhaa. Yksi biisi, joka kuvastaa mua, on ehdottomasti Vauhti kiihtyy – Portion boys ft. Matti ja Teppo.

Uskokaa tai älkää, mun lapsuuden unelma-ammatti oli lääkäri! Nyt vähän vanhempana tajusin kuitenkin, että oikeesti mua kiinnostaa vaan lääketiede eikä niinkään se potilastyö. Biolääketieteestä kuulin jo lukiossa, kun meille tultiin sitä esittelemään. Silloin en vielä ajatellut hakevani tänne, mutta onneksi pari vuotta myöhemmin tajusin biolääketieteen olevan mulle se lääkistä parempi vaihtoehto – ja täällä sitä nyt ollaan. Eniten ensimmäisen vuoden opinnoissa oon tykännyt ihmisbiologian kokonaisuudesta ja labroista! Tykkään myös, kuinka täällä yliopistossa opiskeleminen on tosi joustavaa verrattuna vaikka lukioon. Osa vuodesta meni valitettavasti etäilynä, mutta toivottavasti syksyllä päästäisiin kaikki kunnolla kampukselle.

Vapaa-ajalla tykkään urheilla ja ihan vaan ottaa rennosti – kavereiden kanssa ja yksin. Aika paljon tykkään käydä salilla, ja mut voikin bongata Kuopion Fitness24sevenin kulmista pyörimästä, joka on muuten opiskelijabudjettiystävällinen sali. Salin ohella tykkään käydä uimassa ja joskus harvoin saatan vetää lenkkaritkin jalkaan.

Uusille fukseille vielä isot onnittelut opiskelupaikasta – hyvän alan valitsitte! Yliopisto-opintojen aloittaminen voi olla tosi jännittävää, mutta älkää turhaan stressatko. Muistakaa, että kaikki uudet opiskelijat ovat syksyllä kuitenkin samassa veneessä. Jos tulee mitään kysymyksiä tai jokin asia mietityttää, ottakaa meihin tuutoreihin vaan rohkeasti yhteyttä. Me autamme mielellämme ja sitä vartenhan me täällä ollaan! Nyt nauttikaa kesästä täysillä, syksyllä nähdään!

 

Meri Hosiasluoma

Moi! Olen Meri, 19-vuotias syksyllä toisen vuoden aloittava biolääketieteen opiskelija. Olen kotoisin parin tunnin ajomatkan päästä, Jyväskylästä. Onkin ollut hauska huomata, kuinka sieltä suunnilta moni muukin on lähtenyt tänne Pohjois-Savoon opiskelemaan. Kuopio on suunnilleen samankokoinen kaupunki kuin Jyväskylä, mutta täällä tuntuu olevan huomattavasti enemmän siltoja ja vähemmän Prismoja. Kuopiossa pidän erityisesti siitä, kuinka luontoa on joka puolella ja että yliopiston kampus on kauniilla ja helposti saavutettavalla paikalla. Mukavaa on myös se, että pyörällä pääsee helposti kaikkialle, vaikka mäkiä riittääkin. Tosin mäkiin ratkaisuna toimivat Vilkku-kaupunkisähköpyörät.

Hain tuutoriksi erityisesti tapahtumien järjestämisen vuoksi ja tietenkin myös siksi, että pääsen auttamaan tulevia fukseja parhaani mukaan. Syksyltä odotan eniten fuksien tapaamista ja hauskaa yhdessä tekemisen meininkiä muiden tuutorien kanssa.

Olen positiivinen ja sosiaalinen tyyppi. Innostun helposti ja rakastan suunnitella kalenterin täyteen ohjelmaa sekä seikkailla uusissakin paikoissa ja tapahtumissa. Ihan super spontaani tyyppi en kuitenkaan ole, mutta pienellä kannustuksella lähden menoon mukaan lyhyelläkin varoitusajalla. Biisi, joka kuvastaa minua voisi olla esimerkiksi You will be found -kappale Dear Evan Hansen -musikaalista.

Minulla ei oikeastaan koskaan ole ollut unelma-ammattia. Olen edelleen sitä mieltä, että maailmassa on aivan liikaa hienoja mahdollisuuksia tehdä töitä ja oppia uusia asioita. Biolääketiedettä päädyin kuitenkin opiskelemaan suoraan lukion jälkeen, koska pidin solubilsan kurssista lukiossa niin paljon. Ajattelin että täällä saan opiskella juuri itseäni kiinnostavia aiheita, ja ehkä sitten myöhemmin päättää mitä töitä teen. Näin ensimmäisen vuoden opinnot suoritettuani voin todeta, että olen päässyt opiskelemaan juuri niitä asioita, joita halusin. On ollut kiva syventää tietoa ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta sekä oppia paljon uutta elimistön toiminnasta solutasolla. Yllätyksekseni vuoden aikana on esitelty myös hirveä määrä erilaisia uramahdollisuuksia valmistumisen jälkeen, ja uskon, että löydän vielä juuri itseäni kiinnostavan työn seuraavien opiskeluvuosien aikana.

Vapaa-ajalla tykkään hengailla ystävieni kanssa ja liikkua luonnossa. Harrastankin partiota, eli minut voi löytää niin metsästä haahuilemasta, kuin opettamasta lapsille ensiapua tai retkikeittimen käyttöä. Välillä päädyn myös suunnittelemaan partiotapahtumia ja odotan myös innolla kaikkia tapahtumia, joita päästään järjestämään uusille fukseille. Yliopistolla minuun todennäköisimmin löytää ruokalan leipäosastolta tai kirjaston tulostimen kanssa tappelemasta.

Ihan super paljon onnea opiskelupaikasta! Just sä olet sen ansainnut. Olit sitten suoraa papereilla sisään päässyt tai viime hetkillä varasijoilta mukaan tullut, sillä ei ole tässä vaiheessa enään mitään väliä. Nauti kesästä vielä rauhassa, syksyllä nähdään!

 

Miia Mylläri

Hei! Mie oon Miia ja täytän kesällä 20. Oon ensimmäisen vuoden opiskelija ja lähtöisin alun perin Torniosta. Kuopioon muutto olikin mulle eka muutto pois lapsuudenkodista.

Mie lähin tuutoriksi, koska tykkään auttaa ihmisiä ja vastata kysymyksiin. Mulla on monen vuoden kokemus erilaisesta ohjaustoiminnasta nuorten parissa, ja aattelin, että olis kiva jatkaa samoissa hommissa vielä täällä yliopistolla. Syksyltä odotan, että päästään auttamaan tulevia fukseja siirtymään opiskelujen pyörteisiin sekä oppimaan opiskelijaelämän salat.

Olen aika avoin tyyppi silloin kun energiaa riittää, ja yleensä löydän jotain puhuttavaa kaikkien kanssa. Yks lempi artisteistani on Penelope Scott ja erityisesti Rät-biisi! Pohjimmiltani olen vähän laiska ihminen ja kotoa minut voikin löytää makoilemasta lähes miltä tahansa horisontaaliselta, pehmustetulta tasolta videoita katselemassa tai lukemassa jotain Internetin syövereistä. Joku voisi myös luonnehtia minua pahemman luokan puhelinaddiktiksi, mutta mitään en myönnä. Kuitenkin, jos joku on saanut raahattua minut ulos kämpästä, voi minut bongata lähes mistä tahansa, sillä olen suunnitelmissa aina ihan täysillä mukana.

Unelma-ammattia minulla ei lapsuudessa niinkään ollut, mutta yläasteelta asti tiesin, että biologian ja lääkkeiden kanssa halusin olla tekemisissä. Farmaseuttinen puoli oli jossain vaiheessa myös harkinnassa, mutta tänne biolääketieteen pariin sitten lopulta päädyttiin. Opinnoissa tähän mennessä olen eniten pitänyt tutustumisesta elimistön tarkempaan toimintaan, ja erityisesti kantasolut ovat olleet kiinnostavia. Välillä on ollut opiskelujen kannalta rankempia vaiheita, mutta kaikesta on kyllä selvitty!

Tuleville fukseille muistutuksena, että jokainen meistä täällä yliopistomaailmassa on ollut joskus fuksi. Ja tämä tarkoittaa sitä, että jokainen meistä on ollut joskus yhtä pihalla, kuin miltä saattaa teistä tuntua ennen opiskelujen alkua. Eli ei ole mitään pelättävää! Me tuutorit tullaan olemaan teidän tukenanne koko alkuviikon ajan ja sen jälkeenkin. Muistakaa myös, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Joten onnittelut jokaiselle opiskelupaikasta ja nähdään syksyllä!

Nähdään Kultihuoneella!

Meillä on jäsenillemme oma kerhohuone eli tutummin Kultihuone. Huoneemme löydät Snellmania-rakennuksen toisesta kerroksesta, Café Hav a Javan läheisyydessä sijaitsevasta pommisuojasta (SN 2064). Tervetuloa tutustumaan kultilaisiin ja nauttimaan kupillinen kahvia!